Често задавани въпроси

Често задавани въпроси и полезна информация
Имам подут зъб, пия болкоуспокояващи, но те не действат.

Вашият най-добър вариант е да ни се обадите веднага и да ни кажете какви са ви оплакванията. Това най-вероятно означава, че имате абцес и може да се наложи да Ви се предпишат антибиотици. Зъбния абцес може да бъде много болезнен и въпреки, че болкоуспокояващите могат да контролират болката, те не могат да лекуват или премахнат денталния абцес

Счупих си зъба и имам нужда от спешно запазване на час.

Най-бързия начин да си запазите час е да ни се обадите директно като погледнете нашето работно време. Ние ще направим всичко възможно да се видим възможно  най-бързо, обикновено в рамките на 24 часа. Ако имаме свободен час или може да променим ще се радваме да Ви прегледаме възможно най-скоро.

Вие можете да си запазите час по интернет в нашия сайт или да се свържете с нас с помощта на контактната форма, когато сме затворени.

Покривали ли НЗОК лечението ми?

Може да използвате леченията, които се покриват от национално здравноосигурителна каса (НЗОК), ако ние преценим, че се нуждаете от тях да запазят устата, зъбите и венците Ви здрави.

Някои лечения не се покриват от НЗОК.

Ако се нуждаете от лечение, което не се покрива от НЗОК, ние ще Ви представим подробности за допълнителното лечение и такси, така че да сте напълно информирани за Вашето лечение и разходите, които са свързани с него.

Какво е лечение на корените на зъба?

По-просто казано лечението на корените се използва, за да запазите зъбите, които в противен случай трябва да бъдат премахнати. Лечението е необходимо, когато кръвоснабдяването или нерва на зъба (известен още като пулп) е засегнат от разпад или нараняване.

Имам нова протеза, която ми дразни венците?

Да, новите протези често дразнят венците в началото, коте означава, че може да се наложи да бъдат коригирани от стоматолог. Моля обадете ни се за да запазим подходящ за вас час, за да дойдете за корекция.

Моите зъби са много чувствителни.

В зависимост от причината чувствителността, може да се приложат подходящи методи за лечение и лекарства. Моля, свържете се с нас, за да си запишете час, по телефона или в нашия сайт, за Ви прегледаме.

Аз се притеснявам от зъболекар, не съм ходила от години.

Сега, след като сте направили първите стъпки за да се свържете с нас, нека Ви уверим, че екипа на д-р Витанова е свикнал с лечението на пациенти, които се притесняват от зъболекар. Първата среща с Вас ще бъде просто един преглед, шанс да се запознаете с вашия стоматолог и да се обсъдят възможностите за лечение. Ние нямаме нищо против да вземете с Вас приятел за да улесните този процес. Може би е добра идея да запазите час в началото на деня, така че да имате по-малко време да се тревожите. Ако имате нужда от допълнителна помощ, моля свържете с нас по имейл или ни се обадете.

Боли ли при вадене на зъб?

Много е вероятно да има дискомфорт и подуване, както от вътрешната и външната страна на устата след екстракция/хирургия.  Това обикновено е най-лошо първите три дни, но в някои случаи може да отнеме до две седмици преди възпалението да изчезне.

Може да се наложи да контролирате болката с таблетки. Ако не са предписани такива, може да използвате болкоуспокояващи, които приемате при главоболие. Следвайте предписанията написани на опаковката. Ако са Ви предписани антибиотици, моля бъдете сигурни, че сте завършили курса на лечение, който е предписан.

Кървенето след вадене на зъб.

Когато имате някакъв зъб изваден, на негово място остава дупка в челюстта. Първоначално кръвта се съсирва, преди да бъде зараснало напълно.

Ако, възникне кървене, когато се приберете вкъщи, натиснете с памук дупката. Пробвайте така първите 10/20 минути. Ако кървенето не спре, моля обадете се на зъболекар или хирург. Ако хирурга или зъболекаря са затворили, звъннете на спешна дентална помощ, като се стремите да държите памука върху дупката на зъба докато говорите.

Мога ли да ям след като са ми извадили зъб?

Опитайте се да не ядете, докато упойката не е отминала и докато не се почувствате по-добре. Препоръчително е да се яде на противоположната част на устата, където е била екстракцията на зъба. След първите 12 часа, след като се почувствате по-добре, избягвайте горещи напитки, които могат да предизвикат кръвотечение. Консумирайте само топли течности и меки храни.

Мога ли да пуша и да пия алкохол след изваден зъб?

Препоръчително е да не пушете и пиете алкохол в продължение на най-малко 24 часа след изваждането на зъба. Пушенето може да предизвика кървене.

Какво да правя вкъщи след като са ми извадили зъб?

Когато сте имали изваден зъб трябва да се грижите за района, за да се ускори заздравяването и да се намали риска от инфекция. Важно е да се запази мястото възможно най-чисто за първите няколко седмици след изваждането. Може да бъде трудно да миете зъбите около мястото, където е бил зъба.

Не използвайте вода за уста, тъй като това може да навреди новите клетки. Използвайте инструкциите, които е дал вашия зъболекар.

Примерен начин как да си мием зъбите, като следвате последователността.
Екипа
s1_EKIP2_16.jpg
Д-р Магдалена Витанова
Стоматолог
Свържи се с мен в…
.
Медицинска сестра
Умения на екипа
Дентална превенция
0%
Избелване на зъби
0%
Изваждане на зъби
0%
Запълване на канали
0%
Дентална превенция98
Избелване на зъби78
Изваждане на зъби96
Запълване на канали93
Дентални протези92
100%