Избелване на зъби

Избелване на зъби
Избелването на зъбите е процедура, извършена от зъболекаря с подобряване на цвета на зъбите на пациента, но и за увеличаване на тяхната яркост. Благодарение на процеса на избелване, пациентите с жълти или обезцветени зъби имат възможност да подобрят външния вид на зъбите си и да си възвърне здрава и ярка усмивка.
Защо зъбите се обезцветяват?

Цветът на зъбите варира от човек на човек, с по-често нюанси жълто или дори сиво. Някои се раждат със забележимо повече жълти зъби, докато други се оплакват, че зъбите им постепенно губят първоначалния си ярък цвят и стават по-тъмни и по-жълти.
Зъбите с времето бавно губят яркия си цвят и стават по-жълти и тъмни. Това е нормално развитие, тъй-като през годините по-голямо количество дентин се отлага във вътрешността на зъбите. Дентинът (зъбната тъкан под зъбния емайл) има по-тъмен жълт цвят по природа и по-същество е това, което определя цвета на нашите зъби. Отлагането на дентин в комбинация с абразията на зъбния емайл, което също се случва с течение на времето, често предизвиква явлението обезцветяване на зъбите.
Различни други фактори, които също са отговорни за обезцветяването на зъбите, са пушенето, консумацията на червено вино или безалкохолни напитки с оцветители и др. Също така лошата хигиена на устната кухина води до задържане на плака и зъбен камък на повърхността на зъбите, което води до пожълтяване на зъбите. Старите повредени пломби, както и черните пломби от амалгама придават на зъбите сив или жълт цвят.

Кога пациентът трябва да си избели зъбите?

Когато пациент, който вижда че цвета на зъбите му се променя и не е доволен от цвета им, тъй като вижда тъмно жълто, кафява или сива усмивка, избелването на зъбите може да предложи желания естетически вид. Сигурно си спомняте ваш колега, който е имал единичен черен зъб? В този случай избелването може да даде на пациента красива и ярка усмивка.

Как се прави избелването на зъбите?

За процеса на избелване, върху жълтите или обезцветени зъби се поставя избелващо вещество под формата на гел, който отделя кислород. Кислородът от своя страна неутрализира оцветяването, без да уврежда зъбите. Избелващите вещества, използвани при избелването на зъбите, са две:
Водороден прекис и Карбамиден пероксид
Тези два избелващи агента се използват в различни съдържания.
Тези вещества се поставят на повърхността на зъбите и постепенно проникват в емайла и дентина. Там те се самоактивират и се разлагат във вода и реактивни хидроксилни йони. Действието на избелващите агенти може да бъде подобрено, чрез прилагането на специални избелващи лампи или лазер.
Избелване в стоматологичния кабинет. Избелването в лекарски кабинет се извършва под наблюдението на зъболекаря и продължава около 1 час. Стоматолозите първо почистват старателно венците, за да отсранят зъбния камък и да полират зъбите. След това венците се изолират със специален изолиращ материал, така че избелващият материал да не влиза в контакт с венците и да ги дразни. Непосредствено след това избелващият материал, се поставя върху зъбната повърхност на зъбите, които трябва да бъдат избелени. Материалът остава върху зъбите съгласно инструкциите на производителя ( обикновено 30-40 минути). Накрая зъболекарите изплакват избелващия материал и пациентът е готов със светла и сияйна усмивка.
Избелването в лекарския кабинет изисква 2-3 сеанса с продължителност по един час, така че цветът на зъбите да се промени задоволително. Други пациенти са доволни от 2 сесии, докато други от 4 сесии. Видимите резултати с избелването в лекарския кабинет обикновено се различават след втората сесия, винаги в зависимост от цвета на зъбите на пациента и яркостта, която човек желае да постигне. Жълтите или много тъмносивите зъби се избелва по-бързо и с по-голям ефект, в сравнение със зъбите, които вече са бели. По отношение на разходите, това зависи от броя на сесиите, които пациентът желае да има.
Избелване у дома. Избелването у дома се извършва основно от самия пациент, който разполага със специална избелваща паста за зъби, дадена му от зъболекаря. При първата среща зъболекарят ще почисти венците и зъбите на пациента. Най добре е зъболекарят да направи специални зъбни шини, в които да се постави избелващата паста.
Важно е да се спомени, че пациентът трябва да бъде много внимателен, когато поставя избелващият материал в протезата, защото тоя не трябва прилива, но и да не е твърде малко. В единия случай има вероятност от дразнене на венците от избелващият материал.
Избелването у дома продължава 3-4 седмици, през които пациентът трябва периодично да посещава зъболекаря, за да провери резултата и да осигури избелващ материал. Очевидните резултати са видими след 10-15 дни.
Цената на тази техника на избелване зависи то продължителността на избелването и съответно от естетичния резултат, желан от пациента. Ярко бялата усмивка изисква консумацията на повече избелващ материал и следователно по-високи разходи. Също така трябва да се има предвид, че тази техника включва разходите на зъболекар, но трябва да се има предвид, че те ще са така бели поне 5-6 години, ако за тях се полага правилни грижи.
Комбинация от избелване в стоматологичен кабинет и у дома. Това е комбинация от горните две техники. В зависимост от техниката и философията на всеки зъболекар, първо се извършва избелваща сесия в лекарския кабинет и пациентът продължава избелването у дома в продължение на 7-10 дни. Струва си да се отбележи, че с тази техника пациентът има най-добрия и стабилен резултат, който би могъл да получи.
Много пъти пациентите се чудят кой метод дава най-добри резултати? Отговорът е, че всеки пациент се вписва в различна техника на избелване.
Това, което определено трябва да се отбележи е, че разликата между двете техники се крие в продължителността на избелващия ефект. Избелването у дома дава по-интензивни и стабилни резултати с течение на времето. От друга страна, избелването в лекарския кабинет веднага дава на пациента ярка усмивка, когато условията изискват бърз ярък ефект на зъбите.

За какво трябва да внимава пациента по време на избелване?

Пациентът, който иска да си избели зъбите, първо трябва:
Да посети своя зъболекар, за да наблюдава хода на лечението.
Не консумирайте храни и напитки с багрила като например цвекло, червено вино или задушени храни, червени плодове (череши, ягоди). Тази внимателна диета трябва да се спазва поне една седмица след избелването.
Поддържайте отлична хигиена на устната кухина съгласно инструкциите на зъболекаря.

Може ли всеки, който иска да си избели зъбите?

Струва си да отбележим, че избелването не може да се приложи на всички пациенти. Избелването може да действа само върху естествени зъби, но не и върху изкуствени зъби(протези). Избелването не може да се прилага върху пациенти, които имат пломби, коронки, мостове, порцеланови фасети на предните си зъби. Избелването не е препоръчително за бременни и кърмещи майки.

Кой не може да си избели зъбите?

Струва си да отбележим, че избелването не може да се приложи на всички пациенти. Избелването може да дейстав само върху естествени зъби, но не и върху изкуствени зъби(протези). Избелването не може да се прилага върху пациенти, които имат пломби, коронки, мостове, порцеланови фасети на предните си зъби. Избелването не е препоръчително за бременни и кърмещи майки.

На каква възраст човек може да си избели зъбите?

Избелването на зъбите може да си прави от всеки, който е на възраст над 18 години.

Може ли избелването да увреди зъбите?

По-рано се смяташе, че избелването на зъбите ги уврежда, но този мит е разбит. Избелването на зъбите се извършва със съдействието на зъболекаря и се използват само одобрени материали и се следват инструкциите на зъболекаря и така не могат да се увредят зъбите. Единственият отрицателен симптом, който може да се появи, е лека чувствителност на зъбите, която не трае повече от 2-3 дни и може да бъде облекчена със специални лекарства, препоръчани от зъболекаря.

Колко дълго продължава ефектът на избелване?

Избелването е естетично дентално лечение, чиито резултати с времето намаляват. По същество пациентът е отговорен за поддържането на избелващия ефект. Колкото повече пуши и колкто по-често консумира храни или напитки със силни цветове, напр. кафе, червено вино, чай, цвекло, череши и др. толкова по-скоро избелващият ефект намалява и зъбите възвръщат първоначалния си жълтеникав, кафяв или сив цвят. Също така, добрата хигиена на устната кухина играе много важна роля за поддържането на ярка и светеща усмивка. Във всеки случай цветът на зъбите не се връща към първоначалния тъмен нюанс, той просто рецидивира и след това се изисква повторна доза избелване на всеки 1 2 години.

Безопасни ли са избелващите продукти продавани в търговската мрежа?

Трябва да се избягва избелването на такива продукти, без консултация със зъболекар. Тъй като пациентът случайно купува продукт, без да знае как точно и колко от материала трябва да използва.
„Колко материал да сложа? ”,„ Как да поставя материала върху зъбите? “, Са само няколко въпроса, на които пациентът често не може да отговори сам.
Прекомерното и неконтролирано използване на избелващ материал за зъби може да причини дразнене на венците или дори силна чувствителност на зъбите. И накрая, готовите избелващи пасти за зъби, които се предлагат в търговската мрежа, са трудни за поставяне в устата на всеки пациент. Това е опасно, защото има вероятност избелващият материал да се разпространи във венците и да причини болезнено дразнене.

Що се отнася до избелващите пасти за зъби, те не могат да избелят зъбите и да доведат до резултата от професионално избелване от зъболекаря. Тези пасти за зъби се препоръчват от зъболекарите след процеса на избелване, за да се поддържа естетическият ефект на избелването. Изборът на избелваща паста за зъби отново трябва да се направи внимателно, тъй като някои от тях съдържат твърди гранули, които отхвърлят емайла, т.е. емайла на зъбите и в крайна сметка могат да бъдат разрушителни за зъбите.

Всички зъби ли се избелват?

Избелването на зъбите се извършва на предните зъби, т.е. съответно на 6-8 зъба на горната и долната челюст, в зависимост от това колко широка е усмивката на всеки пациент и колко зъба се виждат, когато той се усмихва.

Боли ли процесът на избелване?

Процесът на избелване е напълно безболезнен процес. Единственият отрицателен симптом, който може да се появи, е лека временна чувствителност на зъбите, която трае от няколко часа до 2-3 дни. Тази чувствителност може незабавно да бъде лекувана със специални гелове и специализирани пасти за зъби, които се препоръчват от зъболекаря според нуждите на всеки пациент.

Избелването може ли да подобри коронките, пломбите и др.?

Всички зъби в устата на пациента могат да придобият по-ярък и ярък и по-ярък цвят, с изключение на зъбите, носещи корони, пломби от бяла смола или порцеланови фасети. Това е така, защото избелващите продукти могат да въздействат и да въздействат само върху естествените зъби, а не върху протезните възстановителни материали.