Зъби-причини за вадене

Зъби-причини за вадене
Зъби-причини за вадене
Причини за вадене на зъби.

Въпреки, че постоянните зъби са предназначени да служат за цял живот, има няколко причини, поради които може да е необходимо ваденето на зъб. Много често срещана причина за ваденето на зъб, е че той е бил силно повреден, поради травма или гниене. Друга известна причина е недостатъчното място в устата. Понякога зъболекарите изваждат зъби с цел да подготвят устата за ортодонтия*. Целта на ортодонтията е да подреди правилно зъбите, което може да не е възможно, ако Вашите зъби са твърде много за Вашата уста. По същия начин някой зъб, ако не може да пробие венеца, защото там няма място за него. Вашият стоматолог може да Ви препоръча да го извадите.
Инфекция. Ако кариес или увреждане e достигнал до пулпата* на зъба – центъра на зъба съдържащ нерви и кръвоносни съдове – бактерии в устата може да влязат в пулпата. Това може да причини инфекция. Често това се коригира с лечение на кореновите канали.  Ако инфекцията е толкова тежка, че лечението не я лекува, може да е необходима екстракция, за да се предотврати разпространението на инфекцията.
Риск от инфекция. Ако имунната система е подложена на риск (например сте били подложени на операция или някакво друго лечение), се извършва екстракция на зъба.
Ако гингивит инфекция на тъканите и костите, които заобикалят и подържат зъбите – са причинили разхлабване на зъбите, може да се наложи да се извадят един или няколко зъба.

Какво да очаквате при вадене на зъб?

Зъболекари и орални хирурзи (стоматолози с квалификация за извършване на сложни операции) могат да извършат ваденето на зъба. Преди да извади зъба Вашият стоматолог ще Ви постави местна упойка, за да обезболи района, където зъба се намира.

Какво Ви казва зъболекарят преди да Ви извади зъба?

Като цяло ваденето на зъб е безопасна процедура, но все пак трябва да се внимава, след ваденето на зъба могат да навлязат вредни бактерии в кръвта. Венците имат риск от инфекция. Ако имате заболяване, което Ви излага на висок риск от инфекция, може да се наложи да вземете антибиотици, преди и след екстракция.
Ако Ви се налага вадене на зъб и не знаете към кого да се обърните, свържете се с Дентален кабинет д-р Витанова – Русе или ни намерете във facebook, за безплатна консултация.

пулпа-централната част в зъбната кухина, в която има нерв, лимфатични и кръвоносни съдове.

Ортодонтията – дял от денталната медицина занимаващ се със зъбно-челюстни деформеции

Добави коментар

Телефон:
Факс:
град Русе, улица цар Асен 31