Предотвратяване възпаление на венците-гингивит

Предотвратяване възпаление на венците-гингивит
Предотвратяване възпаление на венците-гингивит

Неадекватното четкане на зъбите е най-честата причина за възпаление на венците(Гингивит). Без подходяща четка плака (слой като субстанция, съставена предимно от бактерии) остава между  протежението на линията на венците и зъбите. Плака също се натрупва в дефектни пломби и около зъбите на недобре почистени зъбни протези, мостове и ортодонтски апарати. Когато плака остава на зъбите за повече от 72 часа, тя се втвърдява в зъбен камък, който не може напълно да бъде отстранен с четка или с конец за зъби. Венците стават червени, а не както би трябвало да бъдат розови. Те се подуват и стават подвижни, вместо да бъдат твърди и прилепнали към зъбите.

Плака-индуциран гингивит може да бъде предотвратен с добра хигиена на устната кухина, ежедневното използване на четка за зъби и конец за зъби. Някои води за уста също могат да помогнат за контрол на плаката. След образуване на зъбен камък той може да бъде отстранен само от зъболекар. Хората обикновено се нуждаят от професионално почистване на всеки 6 до 12 месеца. Въпреки това, хората с лоша устна хигиена, могат да имат медицинско състояние, което може да предизвика гингивит или тенденциозно развитие на плаки по-бързо от обичайното може да се наложи професионално почистване по-често (на всеки 2 седмици до 3 месеца). Заради отличното им кръвоснабдяване , венците могат бързо да станат здрави след почистването на зъбен камък и плака, но само ако хората редовно си мият зъбите с четка и конец.

Ако ви харесва тази статия, може да ни последвате във фейсбук и да оцените нашата страница, като така получавате Безплатна Стоматологична Консултация Онлайн.

Добави коментар

Телефон:
Факс:
град Русе, улица цар Асен 31