Кореновите канали-лечение

Кореновите канали-лечение
Кореновите канали-лечение
>Въведение

Лечението на кореновите канали е стоматологична процедура, използвана за лечение на инфекция в центъра на зъба(кореновата система). Инфекцията се причинява от бактерии, които живеят в устата и нахлуват в зъба. Това може да се случи след: кариес, спукана пломба, нараняване на зъба в резултат на травма(падане например).

Зъбна структура

Зъбът се състои от две части. Външната част, тази която виждаме. Коренът се простира в костта на челюстта, като закотвя зъба в позиция. Зъбите се състоят от емайл-твърдата външна част на зъба, вътрешна част, която е по-мека и мека тъкан в центъра на зъба. Системата на кореновия канал съдържа зъбна пулпа и се простира по дължината на целия зъб. Един зъб може да има повече от един коренов канал.  Допълнителна информация-Уикипедия.

Инфекция на кореновите канали

Пулпата се състои от мека тъкан, която включва нервите и кръвоносните съдове. Пулпата ще започне да се уврежда, ако е инфектирана от бактерия. Бактериите след това може да започнат да се размножават и разпространяват. Бактериите и веществата, които те отделят ще започнат да излизат през малкия отвор, където кръвоносните съдове и нервите влизат. Този процес ще продължи, защото няма какво да спре процеса, което ще причини тъканите около края на зъба да станат червени и подути. Това може да е болезнено за Вас и дори лицето Ви да се подуе( известен като зъбен абцес).

Процедура на лечение

За лечението на бактериите в кореновия канал, бактериите трябва да да бъдат премахнати. Това може да стане или чрез изваждане на зъба или може да се опитате да го спасите като се премахнат бактериите от кореновата система(кореново лечение). След като нервите бъдат отстранени, кореновия канал ще бъде запълнен и зъба ще бъде запечатан с пломба или корона. В повечето случаи възпалената тъкан в края на зъба ще се излекува естествено.
Преди да започне кореново лечение, обикновено се поставя местна упойка. Това означава, че процедурата не трябва да бъде болезнена. Лечението на кореновите канали обикновено е успешна. В около 9 от 10 случая зъба може да оцелее в продължение на 10 години след кореновото лечение.

Последваща грижа

Важна е да се грижите за зъбите си, когато се възстановявате от кореново лечение. Избягвайте консумирането на твърди храни, докато възстановяването не приключи. В повечето случаи необходимостта от кореново лечение може да се предотврати чрез: поддържане на добра хигиена на устната кухина, намаляването на консумацията на сладки храни, отказване на тютюнопушенето(ако пушите).

Добави коментар

Телефон:
Факс:
град Русе, улица цар Асен 31