Зъбен камък-6 съвета за предотвратяване му.

Зъбен камък-6 съвета за предотвратяване му.
Зъбен камък-6 съвета за предотвратяване му.

Знаете ли, че е важно да се мият зъбите с четка, да се използват конци за зъби и да се изплаква устата с антисептична вода, за да се предотврати натрупването на зъбен камък.

Знаете ли защо, се натрупва зъбен камък?

Какво е зъбен камък?

Как се закрепва на зъбите?

Какво може да последва след образуването му?

Нека разгледаме фактите един по един.

Какво е зъбен камък?

Дори и да поддържате перфектно зъбите си у дома, все още имате бактерии в устата си. Те се смесват с протеини и хранителни вещества, които образуват лепкав слой, наречен зъбна плака. Този слой покрива Вашите зъби ( най-вече на трудно достъпни участъци, като задните зъби), линията на венците, залепва за Вашите пломби, коронки, фасети и др.

Плаката е лоша новина за Вашите зъби. Всеки път когато ядете, бактериите създават киселини, които могат да увредят емайла на зъбите и водят до кариес. Киселините могат да доведат до възпаление на венците. Но ако се премахва плаката редовно, може да се избегне появата на кариес.

Големите проблеми възникват, когато плаката остане на зъбите Ви и се втърди, като се образува зъбен камък. Той може да се образува след малко повече от ден и след като е там може да бъде отстранен само от зъболекар.

Как зъбния камък пречи на зъбите и венците?

Зъбния камък може да попречи да почиствате зъбите си с конец и четка зъби, както трябва. Това може да доведе да образуването на кариес.

Всеки зъбен камък, който се образува по линията на венците, може да бъде лош за Вас. Това е така, защото бактериите в него могат да раздразнят и да увредят венците. С течение на времето това може да доведе до прогресивно заболяване на венците.

Най-леката форма на заболяване на венците се нарича гингивит. Това обикновено може да бъде спряно и излекувано, ако си чистите зъбите редовно с четка за зъби, конец и използвате антисептична вода за уста и ако посещавате редовно вашия стоматолог.

Ако не се грижите добре за вашите зъби, положението може да се влоши и да доведе до инфектирането на венците с бактерии. През това време Вашата имунна система изпраща вещества, които да се борят с инфекцията и те се смесват с бактериите и нещата се влошават още повече. В резултат може да се увредят костите и тъканите, които държат зъбите на мястото.

Съвети за намаляване на образуването на зъбен камък.

Най-добре е да не позволявате на зъбния камък да се формира върху зъбите. Ето как:

  1. Миенето редовно на зъбите, два пъти на ден в продължение на 2 минути. 30-секундно миене на зъбите два пъти на ден, няма да премахне плаката и да предотврати образуването на зъбен камък. Използвайки четка с мек косъм, която е достатъчно малка, за да достигнете всяка точка на Вашата уста. Бъдете сигурни, че почиствате трудно достъпните повърхности, вътрешната страна на зъбите и задните кътници. Изследванията са установили, че електрическите четки за зъби може да почистят по-добре плаката отколкото обикновените. Без значение, кой тип се използва, единственото, което е важно да имат европейски стандарт на качество и безопасност.
  2. Изберете паста за зъби, която има флуорид. Тя може да помогне за предотвратяване втърдяването на плаката в зъбен камък. Също така флуорида помага за възстановяване емайла на зъбите. Някои пасти за зъби имат допълнителни вещества, които също се борят с плаката в устата.
  3. Конци, конци, конци. Без значение колко сте добри с четката за зъби, използването на конци за зъби е единствения начин за отстраняване плаката между зъбите и да Ви предпази от зъбен камък на тези трудно достъпни места.
  4. Изплакването на устата ежедневно. Използването на антисептична вода за уста ежедневно, за да помогне за отстраняването на бактериите, които причиняват плака.
  5. Избирайте нещата, с които се храните. Бактериите в устата виреят на сладки и нишестени храни. Когато те се смесят с тези храни, те отделят вредни киселини. Опитвайте се да ядете здравословна храна и ограничавайте сладките храни, които консумирате. Всеки път, когато ядете, Вие също се храните с бактерии за Вашата уста. Някои полезни храни за Вашите зъби са кисело мляко, сирене, но не забравяйте, че трябва да бъде всичко без захар. Други полезни храни, това са зеленчуците, по специално салатите, които съдържат много витамини полезни, за вашите зъби. Ябълките, морковите и целината, също така са много полезни, като не забравяте да пропускате сладките продукти от магазина.
  6. Не пушете. Проучванията показват, че хората, които пушат цигари или други тютюневи изделия са по-склонни да имат зъбен камък и увредени зъби.

След като се образува зъбен камък, само стоматолозите са в състояние да го отстранят от зъбите. Така, че посещавайте Вашия стоматолог един път на всеки 6 месеца, за да премахне зъбния камък и плаката, които могат да предизвикат по-нататъшни проблеми.

Ако ви харесва тази статия, може да ни последвате във фейсбук и да оцените нашата страница, като така получавате Безплатна Стоматологична Консултация Онлайн.

Добави коментар

Телефон:
Факс:
град Русе, улица цар Асен 31