Детска стоматологична грижа, навиците започват вкъщи

Детска стоматологична грижа, навиците започват вкъщи
Детска стоматологична грижа, навиците започват вкъщи

Когато детските зъби се разклатят, трябва ли да ги извадим сами, да ги оставим сами да паднат  или да отидем при зъболекар, за добра детска стоматологична грижа.

За деца от 6 до 12 години.

В идеалния случай млечните зъби ще станат толкова хлабави и досадни, че детето ще поиска неговия родител или зъболекар да ги премахне. Ако зъба стои разклатен прекалено дълго време той може да попречи на детето да яде или да си мие правилно зъбите, което има пагубен ефект върху цялата устна кухина. В повечето случаи зъба пада или изчезва по време на хранене.

Понякога при някои деца не се появява нов зъб след като падне млечния . Когато постноянните зъби подозрително късно се появят рентгеновата снимка ще помогне на зъболекаря да установи причините за това.

Има ли някакви процедури преди постоянните зъби да почнат да се появяват, т.е. някаква диета, миене?

Важно е да се знае, че по време на никненето на млечните зъби, устата е по-склонна към натрупване на плака ( защото детето не може да се четка, както и поради дискомфорт, а също и защото джобовете на венците са се увеличили поради никненето на млечните зъби).

Родителите и децата трябва да знаят, че постоянните зъби (7години) не са напълно развити, в смисъл, че емайла е все още малко мек. Естественото слюноотделяне играе важна роля при втвърдяването на зъбите, като минералното съдържание на слюнката  варира в  широки граници.

Колко често трябва да се мият зъбите?

Два пъти дневно без никакво изключение, като по-дългото четкане е препоръчително- две минути с електрическа четка и три минути на ръка. Четкането до 5 минути от време на време (на всеки две седмици) е установено, че така можете да получите професионално почистване у дома.

На каква възраст трябва да се появят зъбите?

Няма определена възраст, зависи от природната анатомия на човека ( която се унаследява ).

Колко често трябва да се посещава зъболекар, за добра детска стоматологична грижа?

Два пъти годишно е стандартния минимум. Ако родителите имат проблеми със зъбите (заболявания на зъбите, парадонтит и др.)  или децата са имали история на заболявания на зъбите, 3 или 4 пъти годишно е препоръчително. Така се увеличава степента на устната хигиена и това е от полза за устната микробиология.

Дали смученето на пръстите повлиява за развитието на зъбите, тоез тяхната здравина?

Да наистина е лош навик и ще повлияе за развитието на зъбите и за добра детска стоматологична грижа.

Какви са основните лечения, които могат да се прилагат на тази възраст?

В идеалния случай децата трябва да са в схема на превенция, за да се гарантира, че тяхното домашно миене на зъби е правилно и ако е необходимо може да бъдат подкрепени от зъболекар. Изкривяването на зъбите и разместени челюсти понякога се развиват поради наследство. Ранното откриване е от съществено значение. Дори силно разрушени зъби ( от злополуки или гниене ) могат да бъдат реконструирани и съхранени.

Има ли някакви притеснения, когато постоянните зъби се появяват, т.е. цвят на венците, правота на зъбите?

Цвета на емайла често дава важна информация за твърдостта на зъба. Повечето деца имат зъби, които са малко криви в началото. Те ще се изправят с растежа и развитието, малко деца имат естествено прави зъби.

Какво трябва да направя, ако детето ми падне и си счупи или повреди зъба?

Нещото, което трябва да запомните, когато има инцидент със зъба, времето: трябва да посетя моя стоматолог възможно най-скоро.

Като допълнение към статията може да прочете Стоматологично здраве – 7 допускани грешки.

Добави коментар

Телефон:
Факс:
град Русе, улица цар Асен 31